Svjetsko prvenstvo u branju maslina

Nakon izuzetno uspješnoga prvoga i drugoga izdanja Svjetskoga prvenstva u branju maslina 2017. i 2018., Turistička zajednica općine Postira i Poljoprivredna zadruga Postira, uz podršku općine Postira, organizirali i treće Svjetsko prvenstvo u branju maslina, manifestacija koja se održava s ciljem promidžbe maslinarstva.

I ove godine reprezentacijski timovi zemalja sudionica broje četiri člana (dva ženska člana i dva muška člana), a kategorije u kojima će odmjeravati snage su tradicionalno ručno branje ''na sakete'' i moderno branje (tresačima i grabljicama). Osim natjecateljskog dijela, organizirati će se radionice, degustacije, izleti i zabavne večeri.

Prema riječima organizatora, na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u branju maslina sudjelovali su, uz domaćine, i reprezentacije iz Poljske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Engleske, Slovenije, Crne Gore, Francuske, Belgije, Južnoafričke Republike, SAD–a i Slovačke. 

Svaka ekipa trebala je iskazati se u vještini branja masline, tako drage djelatnosti ljudima ovoga podneblja. U 45 minuta trebalo je što bolje pobrati masline i rezultate rada pokazati posebnom stručnom žiriju koji je s budnim okom pratio da sve protekne u najboljemu redu. Oko 12.00 sati završilo je natjecanje, a natjecateljske ekipe sudjelovale su zatim i u kvizu o poznavanju maslina i maslinovih ulja.

Pobrane masline prerađene su u Poljoprivrednoj zadruzi Postira koja je suorganizator ove vrijedne manifestacije, čija je treća godina održavanja najbolja potvrda da maslinarstvo svoju pravu vrijednost pronalazi upravo u Postirima.

 

 

Objavite svoj komentar
Arhiva bloga