Otok Brač

Otok Brač najveći je srednjedalmatinski otok smješten nasuprot Splitu, drugom najvećem hrvatskom gradu. Od Splita i kopna odvojen je Bračkim kanalom, prema zapadu od otoka Šolte odvojen je Splitskim vratima, a prema jugu Hvarskim kanalom od otoka Hvara.

Osobnost otoka Brača gradila se kroz povijest. Stanovništvo otoka bavilo se stočarstvom, šumarstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom i ribarstvom, a najveći je značaj za otok imalo kamenarstvo. S otvaranjem i eksploatacijom antičkih kamenoloma na otoku brački je kamen korišten diljem Rimskog carstva, a Brač je postao jedinstveno središte kamenoklesarskog zanata i umjetnosti.

Ova bračka posebnost i umjetnost u kamenu zbog svoje jedinstvenosti  prepoznata je diljem svijeta.

Brački je kamen korišten za gradnju mnogih znamenitih građevina u svijetu poput Dioklecijanove palače u Splitu, predvorja zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku te za izgradnju Bijele kuće u Washingtonu.

Posebnost otoka Brača odlikuje se i bogatom raznolikošću kulture, prirodnih znamenitosti te flore i faune. Pustinjski samostan Blaca, Zmajeva špilja svećenika glagoljaša, Muzej uja i antički kamenolomi mjesta Škrip samo su neke od brojnih kulturnih znamenitosti koje se podjednako mogu pronaći duž obale i u unutrašnjosti otoka.

Svojevrsnim simbolom otoka postala je plaža Zlatni rat u Bolu zbog svojeg jedinstvenog oblika jer se njezin vrh oblikuje pod utjecajem morskih struja.

Na bolsko priobalje, jadransku pučinu te otoke Hvar, Vis i Šoltu najljepši se pogled pruža s Vidove gore, vrha visokog 778 m.n.m. koji je ujedno i najviši vrh svih jadranskih otoka.

Osim kristalno čistog mora i prekrasnih plaža, otok Brač svojom prirodnom raznolikošću pruža posjetiteljima i brojne aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, paraglidinga, windsurfinga, nudeći svakome jedinstveno iskustvo boravka na otoku.

 

Jeste li znali?

  •        Brač pripada najsunčanijem jadranskom području s oko 2700 sunčanih sati godišnje
  •        Plaža Zlatni rat u Bolu uvrštena je na popis deset najljepših svjetskih plaža
  •        Pretpostavlja se da ime otoka Brača potječe od ilirskog brentos – jelen, budući da su ga Grci zvali Elaphusa od elaphos – jelen
  •        Pustinja Blaca jedan je od mogućih hrvatskih kandidata za uvrštenje u UNESCO-ovu spomeničku baštinu
  •        Na Braču danas ima više od 500.000 stabala maslina
  •        Brač se kao otok izdvaja po broju knjižnica i knjiga; prema statistikama prosjek iznosi 5 knjiga po glavi stanovnika, što otok čini jednim od područja s najvećim brojem knjiga po stanovniku.